onsdag, november 01, 2006

Klargörande

Under fredagens match hölls en banderoll upp på norra ståplats. Den har framkallat en mängd reaktioner och delat den blåvita supporterskaran i två läger. Vi vill nu förklara varför och av vilka banderollen hölls upp.

För det första vill vi klargöra att den första banderollen, som hölls upp under introt, inte tillverkades av LTC och ej heller hölls upp av någon ur gruppen.

I matchens åttonde minut passar Mikael Karlberg till Pasi Saarela som sätter Leksands andra mål fram till två noll. Sekunderna efter att pucken lämnat Karlbergs klubba åker den före detta Leksandsspelaren Patrik Hucko med full kraft mot Karlberg och måttar en ful knätackling - Karlberg blir liggande och får senare utgå från matchen.

Mikael Karlberg är i våra ögon en hjälte, en spelare som gång på gång visat hjärta för föreningen vi älskar och lever för och en spelare som alltid haft ett mycket bra förhållande till den aktiva delen av Leksands supporterskara. Han är dessutom lagkapten och därmed den som är utsedd av lagledning och tränare till att leda laget på vägen hem till elitserien.

Ett angrepp på honom är ett angrepp på hela föreningen, hela laget, hela supporterskarna - alla dom mäniskor som tillsammans utgör Leksands IF. Detta tillsammans med att domaren inte ens visade ut Hucko fick oss att reagera.

En banderoll sprayades under pausen och hölls upp längst ner på norra ståplats under ett par minuter av den andra perioden. Texten var menad som en halft ironiskt, halft allvarlig uppmaning - till Leksandsspelarna i allmänhet och den nyfunna favoriten Roman Vopat i synnerhet - att se till att Huckos fega överfall på Karlberg inte skulle gå obemärkt förbi.

Formuleringen kommer från ett filmklipp från finska ligan där Vopat efter ett liknande överfall på en lagkamrat söker upp den skyldige och tydligt markerar att sådana tilltag inte kommer accepteras. I efterhand erkänner vi utan omsvep att budskapet kunnat föras fram på ett mer subtlit sätt och språkbruket på banderollen hade kunnat vara betydligt bättre - och för det ber vi om ursäkt till dom som tagit illa vid sig.

Banderollen är inte en uppmaning som skall tas bokstavligt. När vi sjunger t.ex. "krossa mora" uppmanar vi inte någon att gå lös på vasaloppsmålet med en ångvält, bulldoozer eller motsvarande. Lika lite ville vi att någon skulle skilja Huckos huvud från resten av hans kropp.

Vi är en grupp mäniskor som alla drivs av en stor kärlek till klubben och laget vi följer. Vi umgås på många andra plan än bara under matcherna och vi har en jargong som av många säkert skulle uppfattas som väldigt rå - men det är upp till oss. Nu gjorde vi misstaget att föra fram vårt budskap på det offentliga planet genom det språkbruk vi använder internt - det har visat sig vara ett misstag och det kommer inte hända igen.

Vidare vill vi här klargöra att inga pengar från våra tifohinkar har använts till att införskaffa materialet till denna banderoll. Pengarna som vi samlar in går uteslutande till flaggor, plast, färg, rör e.t.c. e.t.c. Vill vi utrycka en åsikt som gruppen har och som kanske inte delas av övriga Leksingar använder vi material som vi betalat för själva.

I och med detta hoppas jag att vi kan gå vidare och lämna det här bakom oss.

LTC genom Emil Nilsén

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Hoppas detta kan hamna på en mer "offentlig" sida så allmänheten kan läsa det. Vet iofs inte vilken läskrets du har men men..

Anonym sa...

Mycket bra skrivet!

Alltid kul att läsa din blogg.
Det här borde upp på Leksands hemsida också.

//Masen i Malmö

Anonym sa...

Det hade varit pinsamt att se Hucko avsiktligt skada Challe och att inte en kotte reagerar...

Måste få finnas utrymme för känslor på ståplats, men...

I vilket fall, keep up...

Anonym sa...

bra med reaktion........

Anonym sa...

Bra Emil! Nu har det aldrig hänt - hoppas det heller inte händer i framtiden. Nu håller vi tummarna ikväll...

Anonym sa...

"det kommer inte hända igen". Nån som tror på det?
Du hänvisar också till den första banderollen. Vad stod det där?

Anonym sa...

p.hucko - pucko stod det... bra skrivet. känns på ngt sätt som detta kmr ta död på spontan banderoller om man hela tiden måste stå och dividera om det är övertramp eller ej. det som gör det fina med sådana banderoller är ju just att den görs under matchens gång. dags att sätta ned foten mot medias kåthet på att få sälja lösnr - släng hela dala demokraten i *ora / christoffer

Anonym sa...

Jag och brorsan skrattade bra länge efter att vi såg banderollen. Fattade inte riktigt att det skulle bli sådana reaktioner.

Bra skrivet, bra förklaring. Du kanske borde satsa på att skriva ändå? :)

Anonym sa...

Bra att skriva pressmeddelande utan att skriva vem som skriver det. LTC? Linear Technology Corporation? Skriv vad ni är, inte någon förkortning.

Och pressmeddelande? Vilka skickade ni detta till?

Anonym sa...

Mmm helt rätt. Tycket tidningarna ska skriva sluta skriva LIF, så man inte tror att det är Läkemedelsindustriföreningen (www.lif.se) som spelat.

Usch å fy för att utgå från att folk har hjärnor!