tisdag, februari 13, 2007

Dags att vakna hockeyförbundet

Igår hände det igen. Domarna hängde inte med när en puck studsade ut ur mål via innerribban. Södertälje berövades på en poäng, och än värre för vår del: Västerås fick en poäng dom inte skulle haft.

Nu tror jag inte den poängen blir särskilt viktig i slutändan men faktum kvarstår:
Nått måste göras innan en sådan här studs får avgörande betydelse för någon klubb. Det kan vara Leksand eller någon annan förening - det spelar ingen roll.

Vad kan man då göra?

Ja det självklara vore ju att sätta upp målkameror även i de allsvenska hallarna. Men då vi har klubbar som knappt har råd att köpa tejp och korvbröd så lär det inte hända då det är klubbarna själva som får bekosta utrustningen.

Det andra är att höja domarstandarden. Sorry herrar Claeson, Thorsbrink, Kotevski - ni duger inte. Hade domaren åkt efter angivna åkvägar och haft i alla fall haft skuggan av en förmåga att läsa spelet så hade han stått rättplacerad och sett att pucken var inne.

Men domarna gör väl så gott dom kan antar jag, även om man fundera ibland, och domarutbildarna/granskarna gör säkerligen så gott dom kan för att höja standarden. Men det går för långsamt.

Så inga kameror och kassa domare, hur ska man då göra?

Det finns en enkel och billig lösning. När pucken går i nätet så syns det klart och tydligt att den är inne, även om domaren/linjemännen är felplacerade. Problemet uppstår följaktligen när pucken tar i innerribban och går direkt ut, då handlar tidsrymden som pucken befinner sig inne i målet enbart om några hundradelar.

Lösningen?
Packa in innerribban i ett stötabsorberande material som gör att puckens flyktbana dör, det vill säga att puckens rörelseenergi tas upp av någon slags vadering. Pucken tappar sin rörelseenergi och faller till isen - inne i målet.

Inte ens Claeson kan ju missa att en puck som ligger stilla inne i målet skall bedömas som ett mål, även om det är en Leksing som skickat in den där.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig Emil, något måste ju göras. Någon som vet hur det blir i kvalserien (ja, vi ska dit), finns det något kamera-krav där?? Ett bortdömt mål i kvalserien skulle ju kunna leda till att folk dör av olika anledningar...

Anonym sa...

I elitserien är det faktiskt Hockeyligan som organisation och inte klubbarna som äger målkamerorna. T ex fick Leksand montera ner sina kameror och skicka dem till Malmö när vi bytte plats i våras. Hockeyallsvenskan tycker som sagt att det är för dyr utrustning.

Emil Nilsén sa...

skånemas:

hockeyligan är ju en medlemsförening för elitserielagen så lagen äger följaktligen kamerorna genom föreningen.

Hårklyveri.

Det är ändå klubbarna som betalar i slutändan.

Klubbarna med dålig ekonomi borde fundera över vad det skulle kosta att åka ur p.g.a. ett mål som felaktigt underkänns kotnra kostnaden för kamerautrustningen.

Anonym sa...

Hårklyveri - och tänk på att jag är tunnhårig :)

Målkameror skall helt klart finnas i allsvenskan oxå. Då priserna har gått ner på diverse fotoutrustning borde även målkamerornas pris gått ner => möjligt att köpa in? Jag tror att får vi tillbaka kamerorna från Malmö nästa säsong, Percy har råd att köpa nya egna kameror.